Ciecz nienewtonowska

Ciecz nienewtonowska

Przyznam szczerze, że sama mogłabym taplać się godzinami w tej mieszaninie mąki i wody. Fascynująca w dotyku, najprostsza i jedna z najprzyjemniejszych mas. Kiedy ją zgniatamy przypomina konsystencję plasteliny by za chwilę dosłownie przelać się prze palce niczym lawa

Przepis na ciecz nienewtonowską jest banalny:

  • mąka ziemniaczana
  • woda w proporcji 1:1
  • opcjonalnie barwniki spożywcze

Wsypujemy mąkę i odrobinę barwnika do pojemnika lub miski a następnie stopniowo dolewamy wody mieszając ręką. Konsystencja powstałej masy powinna być na tyle gęsta, aby móc z niej ulepić kulę. Możemy teraz eksperymentować bez końca – silny nacisk powoduje, że masa twardnieje. Natomiast delikatne włożenie ręki spowoduje przybranie konsystencji cieczy.



Wstaw komentarz